Elke Deryckere

Psychomotoriek: 

Psychomotoriek is een onderdeel van de kinesitherapie. Psychomotoriek betekent het samengaan van  het cognitieve en emotionele aspect naast het motorisch aspect. Kinderen leren spelenderwijs door te bewegen. Bewegen wordt als uitgangspunt genomen in de therapie met als doel de algemene ontwikkeling te stimuleren zowel op grofmotorisch gebied als fijnmotorisch gebied. Psychomotoriek helpt bij:  

- problemen met grove motoriek: springen, oog-handcoördinatie, statisch en dynamisch evenwicht, fietsen,…

- problemen met fijne motoriek: knippen, parels rijgen, vouwen, scheuren, veters knopen,...

- problemen met visueel-ruimtelijk inzicht: puzzelen, constructies nabouwen, moeite met ruimtelijke begrippen,...

- coördinatieproblemen, vb. bij kinderen met DCD (Developmental Coördination Disorder)

 Werken rond houdingscorrectie, spierkracht, stretching: 

Veel kinderen met een spierkrachtstekort ( aangeboren hypotonie, spierziekte, na een kankerbehandeling, syndroom, ....) komen oefeningen doen om sterker te worden, om hun lichaam weer conditioneel fit te krijgen, om de spierlengte onder controle te houden. 

Ademhalingskinesitherapie bij baby's: 

Bij ademhalingsproblemen zitten er meestal slijmen opgehoopt in de luchtwegen, waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt. Tijdens de respiratoire kinesitherapie is het de bedoeling om de slijmen los te maken en geassisteerd op te hoesten. Bij baby's en jonge kinderen wordt de geassisteerde autogene drainage toegepast. We helpen bij de ademhaling door druk te geven op de borstkas en op die manier het ademhalingspatroon te beïnvloeden. 

Efficiënte en frequente neusspoelingen kunnen helpen het genezingsproces te versnellen en ze kunnen nieuwe infecties voorkomen. Luchtweginfecties starten namelijk vaak in de neus. Bij baby's en kinderen regelmatig de neus efficiënt spoelen kan een groot verschil maken. Indien gewenst, kan een goede neusspoeltechniek worden aangeleerd aan de ouders.

Er wordt in de therapie gewerkt volgens de principes van Postiaux. 

Bobath en/of

vroegtijdige ontwikkelingsstimulatie bij baby's : 

Bobaththerapeuten werken met kinderen met zeer uiteenlopende problemen. Bepaalde kinderen vertonen een min of meer vertraagde neuro-motorische ontwikkeling. Dit kan te wijten zijn aan een cerebrale parese/CP (hersenverlamming naar aanleiding van een hersenbloeding tijdens de zwangerschap of geboorte). Dit kan ook te wijten zijn aan een een lichte en voorbijgaande dysharmonische neuro-motorische ontwikkeling.  Bij deze laatste zal de tussenkomst van de therapeut natuurlijk tijdelijk en minder intensief zijn. Uw kinderarts heeft deze behandeling voorgesteld om uw kind te helpen om bepaalde moeilijkheden in zijn psychomotorische ontwikkeling te overwinnen (buiklig, omrollen, reiken & grijpen, zitten, kruipen, rechttrekken, stappen, ....) . Ook kinderen met een voorkeurshouding, torticollis, tekort aan houdingsveranderingen hebben baat met deze therapie.

Voor meer info: www.bobath.be 

Schrijfmotoriek: 

Kinderen kunnen problemen hebben in de kleuterklas met hun voorbereidende schrijfmotoriek (schrijfpatronen). 

Maar scholen sturen ook geregeld leerlingen lager onderwijs door naar aanleiding van onleesbaar schrijven, te traag schrijftempo, foutieve pengreep of schrijfhouding, moeizame schrijfbewegingen en lettervorming, .....

Typ10 : 

Typ10 is een leuke methode om kinderen blind te leren typen.

Om het typen zo vlot mogelijk aan te leren worden verschillende leerkanalen aangesproken. Er wordt gewerkt met kleurtjes en figuurtjes (visuele kanaal), met versjes (auditieve kanaal), spelletjes, invuloefeningen, denkoefeningen,... We leren eerst de letters en letterposities automatiseren om vanuit deze kennis motorisch te gaan uitvoeren. Kinderen leren typen gebeurt steeds in samenspraak met school en ouders. Dit wil niet zeggen dat ze niet meer hoeven te schrijven. Wanneer leren we kinderen typen ? 

- coördinatieproblemen (vb. DCD)

- fijnmotorische problemen: Als het schrijven niet eenvoudig is en dit in de klas kan worden vervangen door het typen.

- dyslexie: Bij gebruik van computerprogramma's, vb. Sprint, is het handig om te kunnen typen.

- Leer- en ontwikkelingsproblemen. 

Motorisch onderzoek: 

Dit omvat zowel een schrijfmotorische, fijnmotorische als grofmotorische onderzoek met gestandaardiseerde testen. 

Nadien ontvangt u een verslag van de resultaten dat dikwijls nodig is voor school, huisarts, kinderarts of mutualiteit. Ik heb de ambitie mijn verslag steeds begrijpbaar te schrijven voor ouders dit wil zeggen dat ik in beperkte mate de medische termen zal gebruiken. Afhankelijk van de resultaten wordt er beslist of therapie opgestart wordt of niet.